Asbestemming
Cremeren kan in Nederland sinds 1914, in 1955 werd het legaal en in 2003 werden er voor het eerst meer mensen gecremeerd dan begraven. Inmiddels is ruim 65 procent van de uitvaarten in Nederland een crematie.
Cremeren kan in Nederland sinds 1914, in 1955 werd het legaal en in 2003 werden er voor het eerst meer mensen gecremeerd dan begraven. Inmiddels is ruim 65 procent van de uitvaarten in Nederland een crematie.
Volgens de Wet op de lijkbezorging moet de as een maand worden bewaard in het crematorium. Nabestaanden hebben dan de gelegenheid om na te gaan of er eventueel wensen met betrekking tot de asbestemming zijn vastgelegd in een testament. De asbus kan op afspraak bij het crematorium worden afgehaald door degene die voor de crematieopdracht heeft getekend. Een ander machtigen kan door middel van een briefje en er moet een legitimatiebewijs getoond worden. U kunt het ophalen van de asbus eventueel ook aan de uitvaartbegeleider overlaten.
Er zijn veel verschillende asbestemmingen, u kunt as laten verstrooien, bewaren of een combinatie daarvan. Er zijn voor zowel verstrooien als bewaren veel verschillende mogelijkheden, we zetten ze hier op een rij.
U kunt de as bewaren in de bus die u van het crematorium krijgt, maar er zijn sierurnen in veel vormen, maten en thema’s te koop en zelf maken kan ook. U mag zelf de as in de urn doen, maar u kunt het ook laten doen door het crematorium of het bedrijf waar u de urn koopt.
Als u de as op een veel later moment wilt verstrooien, bewaar de bus of urn dan op een droge plaats om te voorkomen dat de as vocht aantrekt.
U kunt ervoor kiezen om de urn bij te zetten in een columbarium (urnenmuur) in een crematorium of op een begraafplaats, soms is er ook een urnentuin of -heuvel. U huurt dan een ruimte voor de urn voor een bepaalde periode, die u eventueel kunt verlengen. Wilt u de urn in een bestaand graf plaatsen, dan kan dat met toestemming van de rechthebbende van het graf. Wij kunnen u informeren over de kosten en hoe u dat aanpakt.
Als de overledene meerdere wensen heeft gedeeld over de asbestemming of als er nabestaanden zijn die de as in bijvoorbeeld een sieraad willen verwerken, is er de mogelijkheid de as te verdelen. U kunt eventueel vooraf aangeven bij het crematorium hoeveel zakjes u wilt hebben. As is te verwerken in:
Komt de wens tot verdelen pas later op, neem dan contact met ons op, dan gaan wij dat voor u regelen.
Het kan een troostende gedachte zijn om as van een naaste te verstrooien op een plaats waar hij of zij graag kwam. Dat kan het strand zijn, een bos of misschien op het water. As verstrooien mag overal, maar u heeft wel toestemming nodig van de landeigenaar, zowel bij particulier bezit als bij grond van de overheid. Als u voor zelf verstrooien kiest, kunt u bij het crematorium vragen of ze de as in een strooikoker willen doen. Dat maakt het verstrooien makkelijker.
Wij kunnen u informeren over alle mogelijke asbestemmingen en de bijbehorende kosten. Neem gerust contact met ons op.
9,8