Grafkist: Tussen zes plankjes…

Nadenken over uw eigen uitvaart? Doet u dat wel eens? En als u dan aan de kist denkt, noemt u het dan een grafkist, een doodskist of een uitvaartkist? Of maakt u die laatste reis ‘tussen zes plankjes’? Maar weet u dat een grafkist niet verplicht is? U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een lijkwade. Hier leest u wat er mag en kan en wat er zoal een rol speelt bij het kiezen van een kist.

Het kiezen van een omhulsel voor uw uitvaart is belangrijk. Het is het laatste wat nabestaanden zien en zorgt dus voor een herinnering. Het is dan ook goed om te weten dat u niet verplicht bent om voor de kist te ‘kiezen’ die uw uitvaartverzekeraar u aanbiedt. Wilt u liever geen grafkist? Dan is een lijkwade met opbaarplank een mooi alternatief.

Voor grafkist, wade en plank geldt dat die van biologisch afbreekbare materialen moeten zijn gemaakt die het doel van begraving, het laten vergaan van het lichaam, niet belemmeren. Lijm, spijkers, schroeven, nieten of klemmen hoeven niet biologisch afbreekbaar te zijn. Dat geldt ook voor handvatten en ornamenten als ze van buitenaf te verwijderen zijn.

Wat speelt een rol bij de keuze van een grafkist?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wilt u een goedkope, luxe, duurzame, moderne of klassieke kist of een die helemaal naar uw wensen is gemaakt? U kunt bij de keuze rekening houden met:

  • materiaal
  • model
  • bekleding
  • afwerking
  • kleur
  • sluiting en handgrepen
  • prijs
  • crematie of begraven

Ecologisch of een grafkist van steigerhout?

Kiest u voor een ‘groene’ uitvaart of natuurbegraven dan is een volledig afbreekbare kartonnen kist een mogelijkheid of een ecologische kist gemaakt van bamboe, bananenblad of een mand van wilgenteen. GreenCoffins maakt kisten van milieuverantwoorde plantaardige materialen, kleur- en lijmstoffen en zorgt ervoor dat de milieubelasting zo laag mogelijk blijft.

Misschien gaat uw voorkeur toch uit naar een kist van massief hout van een hoge kwaliteit, zoals notenhout, kersenhout of eikenhout. Een andere variant is gebruikt steigerhout. Een kist voor een crematie is vaak gemaakt van speciaal spaanplaat, waardoor bij verbranding minder schadelijke stoffen vrijkomen zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Persoonlijke grafkist

Wist u overigens dat u ook zelf een grafkist mag maken? Persoonlijker kan niet. Als u dat wilt doen, gelden er een paar voorwaarden:

  • Binnenmaat: 55 cm breed en lichaamslengte + 15 cm (lengte).
  • Buitenmaat: 205 x 55 x 75 cm (lengte x breedte x hoogte).
  • Kunststof, glas, karton en metaal zijn niet toegestaan.
  • Niet biologisch afbreekbare handvatten en ornamenten (indien aanwezig) moeten van buitenaf te verwijderen zijn.
  • Gebruik een gladde, egale bodem.
  • De kist moet gesloten kunnen worden.

Het is wel verstandig om vooraf de regels van gekozen begraafplaats of crematorium na te gaan.

Ook als u de kist niet zelf maakt, zijn er mogelijkheden om de kist beter bij u te laten passen. U kunt kiezen voor wrappen, de kist wordt dan beplakt met een full color print, (laten) beschilderen of het laten stofferen.

Lijkwade

Een mooi alternatief voor een grafkist is een lijkwade, ook wel uitvaartwade of afscheidswade genoemd. Dit is een rechthoekige doek van natuurlijk materiaal die om de overledene wordt gevouwen. Een wade zorgt voor een zachtere aanblik mede doordat de contouren van de overledene zichtbaar blijven. De wet schrijft voor dat een overledene hygiënisch vastgehouden moet kunnen worden tijdens het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium. Als de lijkwade wordt gebruikt als alternatief voor een grafkist is er dus ook een opbaarplank nodig. U kunt er ook voor kiezen om na het opbaren, de overledene mét de wade in een kist te leggen, dan is een opbaarplank niet nodig. Cremeren met een lijkwade is toegestaan, maar het is verstandig om bij het crematorium naar hun regels te informeren. Op de websites van Wikkelgoed en Atelier Alewijn kunt u zich oriënteren.

Wat kost een grafkist?

Net als bij veel dingen geldt ook voor grafkisten dat u het zo gek kunt maken als u zelf wilt. Een zoekopdracht naar ‘grafkist’ op Google laat een zelfbouwkist van  239 euro zien, maar ook een klassieke eikenhouten variant van ruim 2.000 euro. De gemiddelde prijs van een kist ligt tussen de 600 en 800 euro. Mijn ervaring is dat veel mensen kiezen voor een massief populieren ongelakte kist met katoenen bekleding van 635 euro. Ik bied kisten aan van 469 tot 1.498 euro, maar u bent natuurlijk niet verplicht om de kist bij mij uit te kiezen. Als u ergens anders een kist heeft gezien of u wilt er zelf een (laten) maken dan kan dat natuurlijk ook.

Als u voor een lijkwade kiest, moet u denken aan een gemiddelde prijs van 300 euro voor de wade en ongeveer 400 euro voor de opbaarplank. Toebehoren zoals een kussentje en sluitingen voor de wade komen daar nog bij.

Net als bij het kiezen van een rouwkaart mag er dus veel en is er volop keuze. Wilt u advies? Neem dan contact met mij op. U kunt mij telefonisch bereiken op 0591 22 79 22 of stuur een e-mail naar [email protected].

1 antwoord
  1. pim
    pim zegt:

    Het klopt dat het omhulsel het laatste is wat je nabestaanden zien. Een mooie kist of lijkwade kan bijdragen aan een waardige herinnering. Ik denk dat mensen vaak niet eens op de hoogte zijn van de vele uitvaartalternatieven.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *