Natuurbegraven; verbinding mens en natuur

Hoewel een crematie of een traditionele begrafenis het meest voorkomen, is inmiddels ook natuurbegraven in Nederland in opkomst. Waren er in 2011 tien natuurbegrafenissen, in 2016 waren dat er al 617. Natuurmonumenten speelt hier bijvoorbeeld op in door samen met Natuurbegraven Nederland begraafplaatsen in de natuur te ontwikkelen.

Op haar website beschrijft Brana, branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland, natuurbegraven als de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven, waarbij het lichaam op een organische manier wordt teruggegeven aan de aarde, in een daarvoor bestemd stuk natuur. Het is daarmee niet alleen een alternatief voor traditioneel begraven, het kan door het begraven van de urn ook een vorm van asbestemming na een crematie zijn.

Waarin verschilt een natuurbegrafenis?

Het grootste verschil zit in het feit dat graven uiteindelijk opgaan in de natuur. Natuurbegraafplaatsen richten zich op natuurontwikkeling en –behoud, blijvende gedenktekens zijn daarom niet mogelijk. Een ander verschil zit in de nazorg. Voor een natuurgraf betaalt u eenmalig een bedrag voor een lange periode. Hoelang die periode duurt is afhankelijk van de natuurbegraafplaats die u kiest, dat varieert van tien jaar tot eeuwig. U betaalt dus niet steeds opnieuw voor het verlengen van de grafrechten. Daarnaast is er ook geen onderhoud nodig omdat de begraafplaats wordt onderhouden door de beheerder en het graf na enige tijd onzichtbaar is. Aan de hand van GPS-coördinaten weten de nabestaanden wel waar het graf is.

Natuurbegraven in Nederland

In Nederland zijn er vijftien natuurbegraafplaatsen. Sommige liggen in een bosrijk gebied, een andere kenmerkt zich door grasland omdat deze bijvoorbeeld eerder een agrarische bestemming had. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal in een mooie, natuurlijke omgeving te vinden zijn, waardoor er milieuregels gelden voor behoud en ontwikkeling van de natuur. Materialen van kist, urn of wade moeten dus biologisch afbreekbaar zijn en ook voor gedenktekens zijn er regels. Over het algemeen mogen die niet blijvend zijn. De meeste natuurbegraafplaatsen bieden een houten schijf of een klein houten paaltje met inscriptie aan. Na verloop van tijd vergaat het hout. Een andere mogelijkheid is beplanting met natuurlijke materialen die in de regio voorkomen. De begraafplaatsen zijn vaak ingericht met wandel- en fietspaden en zijn tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk, zodat het een plek is voor herinneren maar ook voor genieten van de natuur.

Wat kost een natuurbegrafenis?

Kiezen voor begraven worden in de natuur kan om diverse redenen. Als u bij leven een natuurmens bent, kan het een fijne gedachte zijn om daar na uw overlijden deel van uit te maken. Of misschien is eeuwige grafrust voor u een belangrijke reden. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat u de zorg én de kosten voor een traditioneel graf niet bij nabestaanden neer wilt leggen. Bij een reguliere begrafenis bestaan de kosten uit grafrecht, onderhoudskosten, een blijvend gedenkteken en begraafkosten. Op een natuurbegraafplaats zijn blijvende gedenktekens niet toegestaan, voor onderhoud hoeft niet apart betaald te worden en vaak kunt u kiezen voor een eeuwigdurend grafrecht. U betaalt dus eenmalig een bedrag voor het graf en de begraafkosten, waardoor het vaak goedkoper is dan een traditionele begrafenis. De prijzen variëren van 3.500 euro tot 10.000 euro omdat de uiteindelijke prijs onder andere bepaald wordt door  de keuze voor de begraafplaats, iedere locatie heeft andere tarieven, en de duur van het grafrecht. Natuurlijk hangen de kosten van de totale uitvaart af van andere keuzes die u maakt, zoals rouwdrukwerk, de uitvaartplechtigheid, de kist en vervoer.

Meer weten over een natuurbegrafenis?

Misschien staat uw keuze voor een natuurbegrafenis al vast, maar weet u nog niet precies waar. Ga dan vooral een kijken bij de verschillende natuurbegraafplaatsen. Wilt meer weten over natuurbegraven of een overzicht van de totale kosten? Ik vertel u er graag meer over en ik kan ook een begroting voor u maken. U kunt mij telefonisch bereiken op 0591 22 79 22 of stuur een e-mail naar [email protected].

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *