Steeds vaker een persoonlijke afscheidsdienst

Ieder mens is uniek en leidt zijn of haar leven op een eigen manier. Waarom dan niet kiezen voor een afscheid dat past bij het unieke mens dat u bent? Bijvoorbeeld door heel bewust voor passende rituelen te kiezen. Misschien heeft u daar al ideeën over. Aarzel dan niet om die vast te leggen in een uitvaartplan.

Het organiseren van de uitvaart is voor mij als uitvaartverzorger de belangrijkste taak, maar ik kan ook helpen met de afscheidsrituelen in de dagen tussen overlijden en uitvaart en het samenstellen van de afscheidsdienst. Waar pakweg twintig tot dertig jaar geleden een afscheidsdienst verliep volgens een vast patroon, dus met vaste rituelen, zie ik nu de ontwikkeling dat mensen steeds meer kiezen voor een persoonlijke invulling van zo’n dienst.

Rituelen

Op Wikipedia wordt een ritueel beschreven als een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaalde plaats. Rituelen liggen dus min of meer vast, waardoor ze voor meer mensen bekend zijn en dat zorgt voor onderlinge verbinding die troost geeft in een moeilijke tijd, zoals bij een definitief afscheid. Natuurlijk kunnen dat religieuze rituelen zijn, waarbij dan bijvoorbeeld een dominee of predikant de ritueelbegeleider is. Ik zie ook dat religie steeds minder een rol speelt, maar mensen hebben wel behoefte aan rituelen om het afscheid vorm te geven. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Vaak geven kleine dingen al veel herkenning en voldoening. Een tekst op een rouwkaart waar heel goed over nagedacht is of het aansteken van kaarsjes. Een ander voorbeeld is de keuze voor schroeven met een vlinder om de kist te sluiten. Het ritueel is bekend, maar de keuze voor de vlinder maakt het uniek. Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk is het opschrijven van herinneringen. De overledene was al enkele jaren dementerend. Dat bepaalt vaak heel sterk de laatste herinneringen. De familieleden schreven hun herinneringen, ook die van langer geleden, op kaartjes en verzamelden die aan een metalen ring. Op een zeker moment hebben zij aan de hand van deze kaartjes de herinneringen met elkaar gedeeld rond de baar, waardoor er ook ruimte was voor de mooie herinneringen uit de periode dat hun dierbare nog gezond was.

Wat kan er in een afscheidsdienst?

Een afscheidsdienst draagt voor een belangrijk deel bij aan het creëren van laatste herinneringen. Het kan groots en meeslepend, waardoor bijvoorbeeld meer de nadruk ligt op het vieren van het leven in plaats van het rouwen om de dood. Of misschien past een ingetogen plechtigheid beter? Of u nu kiest voor een groots of een ingetogen afscheid, er kan en mag heel veel. U kunt aan veel dingen een geheel eigen invulling geven:

  • De keuze voor een locatie. Dat kan een kerk of rouwcentrum zijn, maar ook het clubhuis van uw sportclub of zelfs uw eigen huis.
  • Bezoekers kunnen hun medeleven betuigen in een condoleanceboek, maar u kunt ze ook vragen hun herinnering op een houten hartje te schrijven en het hartje in een boom te hangen.
  • Of u vraagt belangstellenden om een bepaalde bloem mee te nemen die ze in vazen rond de kist kunnen zetten.
  • De plechtigheid kan helemaal naar wens worden ingevuld:
    • Een uitbundige bijeenkomst met livemuziek en veel sprekers.
    • Of misschien juist een sobere bijeenkomst met momenten van stilte om aan de overledene te denken.
    • U kunt ook kiezen voor een bepaald thema, zoals sport, een kleur, een seizoen of natuur.
    • U kunt de overledene herdenken met gesproken woorden, muziek, video of dans.
  • Wilt u na de plechtigheid een bijeenkomst met koffie en cake? Dat kan, maar met een borrel en een bitterbal of een wijntje met tapas ook.

Afscheidsdienst is een blijvende herinnering

Het zijn vaak de laatste momenten met de overledene tijdens een afscheidsdienst, maar aan directe nabestaanden gaan die momenten ook vaak in een roes voorbij. Om te voorkomen dat die kostbare momenten verloren gaan, is het fotograferen of filmen van de plechtigheid een mogelijkheid. Zo wordt de afscheidsdienst een blijvende herinnering aan een unieke persoon.

Net als bij het kiezen van een rouwkaart of een kist mag er dus veel en is er volop keuze. Wilt u advies? Neem dan contact op. U kunt mij telefonisch bereiken op 0591 22 79 22 of stuur een e-mail naar [email protected].

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *