Nalatenschap afwikkelen: Wat moet er gebeuren na de uitvaart?
Na de uitvaart zijn er diverse zaken die door nabestaanden geregeld moeten worden. Dat varieert van het informeren van diverse instanties tot het overschrijven van de auto en het afwikkelen van belastingzaken. In dit artikel aandacht voor een aantal zaken die door de nabestaanden zelf opgepakt moeten worden, maar die kunnen wachten tot na de uitvaart.
De gemeente verwerkt de aangifte van het overlijden in de Basisregistratie Personen en geeft het door aan:
- de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
- de belastingdienst
- pensioen- en zorgverzekeraars
- de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
- het Centraal Administratiekantoor (CAK)
- het waterschap
- het UWV
Overige instanties moeten door de nabestaanden worden ingelicht, de uitvaartbegeleiding speelt dan geen rol meer. Bij het afwikkelen van zaken wordt er vaak naar een kopie van de akte van overlijden gevraagd.
Werkgever
Als de overledene in loondienst werkte, informeerde u de werkgever waarschijnlijk al voor de uitvaart. Na de uitvaart neemt u contact met de werkgever op om de overlijdensuitkering en eventueel zaken rond de pensioenvoorzieningen te regelen. Denk bij pensioen ook aan eventueel eerdere werkgevers, misschien is daar ook pensioen opgebouwd. De gemeente informeert doorgaans de grote(re) pensioenfondsen, maar het is altijd raadzaam om zelf te controleren of dit ook is gebeurd. Kleinere pensioenfondsen moet u zelf informeren.
Bankzaken
De procedures rond overlijden verschillen per bank. Als u het overlijden meldt bij de bank, hoort u hoe u de bankzaken van de overledene kunt afwikkelen. Doorgaans worden (spaar)rekeningen die op één naam staan direct geblokkeerd en aan de tenaamstelling wordt ‘erven’ toegevoegd. Als het gaat om betaalrekeningen dan is het alleen nog mogelijk om noodzakelijke betalingen zoals huur, gas, water, stroom en eventueel uitvaartkosten van die rekeningen te betalen.
Bij bankzaken kunt u ook denken aan persoonlijke leningen, hypotheken en effecten.
Belasting
Als er iemand is overleden moet er vaak nog een laatste keer aangifte inkomstenbelasting gedaan worden. Ook kan het zijn dat de overledene één of meerdere toeslagen kreeg. Als er erfgenamen zijn, speelt ook de erfbelasting een rol. Op de site van de Belastingdienst leest u meer over wat u moet doen.
Opzeggingen
Het is ook altijd goed om na te gaan of er zaken zijn die opgezegd of aangepast moeten worden. U kunt dan denken aan:
- abonnementen
- lidmaatschappen
- huur
- verzekeringen
- het overschrijven van een auto
Digitale nalatenschap
Ik beschrijf hier zaken die niet meteen geregeld hoeven te worden, maar waar op termijn wel aandacht voor moet zijn. Een speciale categorie is daarbij de digitale nalatenschap.
Jong en oud zijn tegenwoordig actief op internet. Websites bekijken, spelletjes spelen, filmpjes en foto’s delen op social media, mailen, even een nieuwe outfit bestellen. We staan er nauwelijks bij stil als we weer ergens een nieuw account openen met bijbehorende inlognaam en wachtwoord. Met name socialmedia-accounts zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter kunnen voor vervelende confrontaties zorgen als de profielen van een overledene actief blijven. Denk bijvoorbeeld aan de melding dat iemand jarig is. Ieder platform biedt tegenwoordig wel een mogelijkheid om een account van een overledene op te zeggen. Het verschilt per platform hoe makkelijk dat gaat:
Denk ook aan foto’s die in de cloud worden bewaard en steamingsdiensten zoals Spotify en Netflix.
TIP
Regel uw digitale nalatenschap bij leven. U kunt dat doen:
- door een lijstje te maken, maar het noteren van inloggegevens brengt risico’s met zich mee.
- door het via de Instellingen van de platformen in te stellen.
- door middel van een digitale kluis, dat kan via een notaris maar ook rechtstreeks bij een online aanbieder digizeker.nl.
- via i-Finish.
- door uw wensen te noteren in het boekje ‘Wensen voor mijn uitvaart’. U kunt het boekje via deze link aanvragen.
Ik ben erg verguld met deze tips over digitale nalatenschap. Ik ben alleenstaand, maar als zelfstandige erg actief op internet. Ik wilde absoluut geen notitieboekje met inloggegevens achterlaten. Nu weet ik hoe ik mijn digitale erfenis moet regelen en ga dit zeker doen.